måndag 9 juli 2007

Myten om hälsosamma Japan



De blir äldst i världen, vet inte vad "fetma" innebär och damerna avundas världen över för den berömda porslinshyn. Hur japanerna förtjänat det här vete tusan, för här är sanningen om hälsans folk:

* De röker som skorstenar, överallt, hela tiden. Tror att 60% av den vuxna befolkningen röker eller något sånt. Ganska trevligt i och för sig tycker jag att man får blossa på nattklubbar och barer, men vid McDonald's går gränsen. Däremot är rökning på gatan förbjudet på många håll - man kan ju råka bränna hål i någons nya Gucci-kappa!

* Slavar de inte på kontoret så super de skallen av sig i chefens sällskap. Man har inte bondat med någon på riktigt förrän man gjort en bondfylla ihop. Och fulla blir de - se inlägg längre ner för typisk final på kvällen.

* Sushi kan vara jättenyttigt, men de flesta sushihak sprutar ner hela fisken med majonäs och gör den flottigare än en prinsesstårta. Majonäs är förresten topping på nästan allt.

* Det är omöjligt att hitta något annat än vitt, sött bröd. Fullkorn finns bara på få internationella bagerier och butiker.

* De äter kakor och bakelser hela tiden. Köerna ringlar långa utanför allt från Krispy Kreme och Baskin Robbins till de många "sweet shops" med japanska sötsaker, ofta gjorda på sötad bönpasta. På café dricker alla rejäla kaffedrinkar toppat med grädde och chokladsås och alla minimala tjejer lastar in tårtbitar som är så enorma att man undrar hur allt får plats i de små, små dockkropparna.



* Inga matvaror finns som "light". Vill du ha ost blir det fullfat, vill du ha ketchup blir det med socker och Cola Light är en raritet på caféer och restauranger. Ska det vara så ska det vara.

* Närbutiker säljer aldrig frukt eller grönsaker, däremot 80 sorters snabbnudlar, 50 sorters chips, 20 sorters choklad (Pocky som är grissini doppat i choklad är mest poppis) och tusen sorters kakor och kaffebröd.

* Japaner äter inte alls bara fisk och grönsaker - oftare käkar de hamburgare, curry med ris eller något annat stabbigt som inte någonstans kan liknas vid hälsosam mat.

* De vet inte vad GI är, vilket jag iofs tycker är underbart befriande efter hysterin i Sverige. Här gäller vitt ris till allt, vitt bröd, sockrade drycker och brist på sockerfritt godis.

* Så, för att summera, den moderna japanen smokar som en polsk fabrik, super som en ryss och har en faiblesse för mat american style (förutom alla diet-alternativ som finns i USA). Det är INTE rättvist att alla, och det är faktiskt få undantag, har figurer to die for, skinande hår och kan se fram emot att leva lyckligt tills de är hundra. Gud, kan jag få ett japanskt dna i mitt nästa liv tack?

4 kommentarer:

Linda sa...

Visst ÄR det lite freaky?? Jag kollade upp japansk mat för ett tag sedan för ett rep., och visst är den så där superhälsosam som det påstås... Men det är ju bara den traditionella maten, som numera är helt uppblandad med kött, kött, kött, socker, socker, socker och annat mindre trevligt som vi i väst har för vana att häva i oss. Och ändå är de så där små, perfekta och vackra. HUR?!

Anonym sa...

Längtar sååå tills du kommer hem. Vi är på Isle of Wight 22 juli - 1 aug, men annars kommer vi att vara hemma. Tusen kramar!

Maria sa...

Mmm helkonstigt... Ingen mer än tanter på lansbygden käkar ju fisk och gröntsaker. I stan är det rustiskt käk och godis godis godis!!! Jag har nog ökat typ tre kilo här haha... Ses snart!!!! KRAM

Anonym sa...

Jag tänkte också på det när jag var där... Jag fick en massa friterade saker och bara tänkte "hur fasiken kan de äta detta"? Men du har rätt, så underbart med avsaknad av mathysteri!