måndag 5 november 2007

Några highlights från Swedish Style

Flotta fester i all ära, men fokus under designveckorna är ju trots allt form, stil och design. Förutom mitt hemmalags modeprojekt, Fashion Sweden, har vårt paraplyprojekt Swedish Style och kreatörer från andra länder haft en mängd designevents i varierande size runt om i staden. Det råder verkligen designfeber i hela Tokyo just, och på gatorna flockas hippa européer i svarta outfits och med konstant bakfylledimmiga blickar. Hundratals utställningar, events och fester tävlar om folkets uppmärksamhet, och geez vad det är svårt att hinna med allt!

Några särskilt spännande projekt signerade svenska formgivare är UNG på galleri Marucube, som visar en rad realtivt oetablerade, unga talanger, som Mikael Ling, Erika Lövqvist och Moa Jantze, och det största arrangemanget, DesignTide, där det gått att bekanta sig med formgivare från olika länder och olika bakgrund. Sverige har haft superb representation i form av deisgnkollektivet We're Going Underground.
Ikväll är det stor happening på Café Pause i Ikebukuru för att fira Creative GBG in Tokyo, där ca tio kreatörer från Göteborg visar upp skapelser som sträcker sig från skor till grafiska konstverk. Gänget bakom har sänt piratradio hela veckan och ikväll kör de PauseTalk live. Heja Götet!

Här är några saker som jag tycker lite extra mycket om hittills.



Bordet "PINGISBOLL" av pingisbollar är skapat av Gustav Kjellin och Andreas Aaltonen, aka design- och dj-duon Don't Feed the Swedes, och är en dröm för alla oss som tillbringade 90-talets lunchraster med rundpingis och valde kompisar lite efter om de hade pingisbord i källaren eller inte. Vem sa att recycling är mossigt?



Japanerna älskar traditioner, och design som säger något om en kulturs historia står högt i kurs. Allt måste kunna berätta en story. Har du ingen story, byebye (något som affärsmän bittert fått erfara när de kommer hit med enbart hardcore-business i tankarna).

Gungstolen med kurbitsliknande dekorationsmålningar av Moa Jantze flirtar med trafitionellt svenskt hantverk men håller en modern, ganska sleek silouette. Jag är alldeles kär (precis som jag misstänker många japaner också är...).



När jag var liten drömde jag alltid om att vara som Tummelisa och segla runt på löv och blommor. Drömmen blir nästan sann med Mikael Lings underbara blomfåtölj, som varit en del av UNG.

Inga kommentarer: