torsdag 13 september 2007

Så har fan gått och blivit religiös...



Ja, det var faktiskt en närmast religiös afton igår. helt magisk. Jag och C åt den utan konkurrens den mest underbara, fraganta thaimat någon av oss någonsin smakat. Vi kunde knappt prata, bara mmmm:a oss genom hela middagen.

Vi skulle egentligen gått på vårt stammishak Fujimamas - deras Tom Yam-soppa och grillade svärdfisk med ponzusås är beroendeframkallande. Dessvärre var stället smockat och inget bord skulle bli ledigt på minst en halvtimme, och kanske inte då heller. Så jag och en vrålhungrig Mr Beats strosade runt på bakgatorna i Jingumae och försökte klura ut vad vi var sugna på. Spicy låg högt i kurs, vädret var som vanligt stekande, och en chilirelaterad nära-döden-upplevelse var precis vad vi behövde.

Vi satte oss på någon enkel uteservering utanför ett hål i väggen, drack Sangira, åt nötter och funderade. Sedan såg vi den - Kaffir Lime, thairestaurangen. Thai är ju gudasänt ångande dagar. Så upp för trätrapporna i det lilla småskrangliga huset som är så typiskt för Jingumae och in i denna supermysiga lila lokalkrog. Det var bara thailändare som jobbade i det öppna köket och när vi såg vad alla andra hade på borden visste vi att det skulle bli en fest.

Och vad vi åt! Kryddor har aldrig varit så kompletta, så sensationella. Först gurksalladen med vitlök, chili, mortlade jordnötter och bona fide sötsur thaidressing (som inte innehåller ett gram olja heller, me like). Sedan färska vårrullar med koriander och sweetchilisås, följt av ångade jätteräkor täckta av en marinad av färska örter och kryddor. Det var nog den godaste rätt jag ätit i hela mitt liv, i alla fall topp-10. Det var så starkt att vi grät, och som vanligt när jag käkar stark mat blev jag döv. Näsorna rann, svetten lackade, munnen stod i brann, men saaaaaaatn vad gott och underbart det var. En liten sallad på grön papaya blev den fräscha finalen, också den knockade oss som en ångvält. Jag drack bara vin, men Christoffer körde någon färsk kokosjuice som var mixad till en slush och sa att det svalkade perfekt efter den eldiga maten.

Kaffir Limes mat var så ren, enkel och helt jäkla mirakulös, och stämningen var tjattrig lokalkrog i enkel men ombonad miljö. Jag kommer gå dit minst en gång i veckan - tänker redan på de ångkokta räkorna i sin gudablandade marinad, och då är klockan halv nio på morgonen...

Kaffir Lime - it is you that will be my stamhak.

Inga kommentarer: