måndag 19 mars 2007

Yakitori


Igår kväll var vi uppe i Ueno, ett traditionellt område med fler shinto-tempel än shoppingtempel. Den shopping som finns är snarare hål i väggen med försäljare som står utanför på gatan och gastar ut lockande erbjudanden, och utbudet är snarare torkad fisk och enkla sandaler än Gucci-väskor och Dior-solisar.
Vi blev hungriga och irrade runt efter ett ställe att äta på. I såna här stadsdelar ligger de flesta restauranger i en källare eller högt upp i en anonym byggnad, så man måste gå efter skyltar, och det är liiiiiite knivigt när man inte kan ett ord jappsspråk. Till slut hittade vi en supermysiga izakaya (pub typ) i en källare. De serverade kolgrillade yakitori-spett, och jag är helt frälst. De flesta var kycklingspett (alla kroppsdelar var med, från spett med hjärta till spett med knäskål), men det fanns en diger uppsättning veggospett och det var det godaste ever. Enorma japanska svampar (inte shitake), sotad purjolök, små gröna pepparfrukter och okra - allt med förtjusande såser. Lite edamamebönor till det och måltiden var succé. Jag har undvikit yakitori-ställen innan och tänk att det bara var kylling, men icke!
Mätta och nöjda tog vi tunnelbanan hem och grottade ner oss i soffan med ett par avsnitt av 24 och choklad. Cocooning på högsta nivå!

Inga kommentarer: