torsdag 22 mars 2007

Detta är respekt

3 anledningar som gör japaner till världens artigaste folk

1. Även på den stimmigaste av nattklubbar står folk prydligt i kö för att handla i baren.

2. I alla klädbutiker måste man ha "facecover" om man provar något, så att ingen annan ska behöva köpa ett plagg med ens gamla puderfläckar, samt ta av skorna innan man kliver in i provhytten.

3. En tjej kan gå naken förbi en byggarbetsplats utan att någon så mycket som piper fram en vissling. Inte heller saktar bilar in och hojtar "uppmuntringar" efter tjejer som gjort sig lördagsfina i kortkort och klackar.
(Notera dock: På tunnelbanan, på kvällen och under influensen av sake, kan det dock hända att någon karl tar sig frihet att klämma på rumpan. Har inte hänt mig dock, men är hyfsat vanligt. Men sexuella trakasserier sker aldrig öppet, vilket iofs är nästan värre...)

Bubblare: Evigt bockande och bugande, konstant ursäktande, minst tre återkommande tackfraser i varje mening, kö till tunnelbanan, rökförbud på gator (men inte på barer), etikett som förbjuder intag av mat i tunnelbanevagn och andra trånga utrymmen (jämför med Londons pommes-ångande tub), inget prat i telefon på offentliga transportmedel (inte ens tonårstjejer), inget skräp på gatorna (= ingen risk för begagnat tuggummi under Marc Jacobs-sulan), alltid fräscha offentliga toaletter (dvs inget kiss utanför ringen, inga dambindor på golvet, inga "glömda" spolningar etc)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi borde ta hit en japan som fick lära alla Egmontare att spola ordentligt!

Maria sa...

Eh jaaa... Fy, blotta minnet av vissa incidenter är starkt traumatiserande....

Anonym sa...

finns det herrbindor?