torsdag 13 december 2007

I Robot



Alla som besöker Tokyo innan den 27 januari bara måste gå på robotutställningen på National Museum of Nature and Science i Ueno Park.
Jag är verkligen ingen tekniknörd (den biten sköter C - mannen som fick betala 8 000 till FinnAir i övervikt för sladdar och prylar "som kan vara bra att ha" – i vårt hushåll) men robotar är faktiskt riktigt coolt.

Japan är fortfarande världens främsta robotnation, även om Sydkorea verkade peppade på att ta över rollen, och på utställningen går det att beskåda bland annat en robot som lirar piano, en robot som kan dansa baldans utan att trampa på sin partners tår och diverse hushållsrobotar (jag vill ha en som städar och serverar frukost på sängen när den känner av att man är bakfull och tjurig).

Förutom moderna hitech-botar finns en samling karakuri-figurer, mekaniska dockor som har anor ända tillbaka till Kina 2600 BC och som peakade i popularitet under Edo-perioden. Bland annat finns en jättesöt liten gubbe som kan måla kalligrafi. Framtidens robotar som de beskrivs i manga och anime finns också att beundra.

Inga kommentarer: