fredag 21 december 2007

Tokyo i siffror

Det är ju så roligt med trivial fakta kryddat med en massa siffror och statiska påståenden! Idag är det dags att lära känna Tokyo lite bättre med statistikens hjälpande hand.

Visste du att...

* Mer än 1 000 NYA sorters téer och drycker på burk når Tokyos butiker varje år.



* Det finns över 400 000 shoppingautomater i innerstan, fyllda med cigg, läsk, kaffe och sake. Det är en maskin per 20 invånare. På bilden de flitiga användarna Maria och Lina.


* Hälften av alla tokyoiter kokar kranvattnet innan de dricker det.

* Det finns fler lovehotels i Japan än Seven Eleven, Family Marts, Lawson och Sunkus (convenience stores) tillsammans. Totalt beräknas det finnas 39 000 kärleksnästen. Närbutikerna räknade tillsammans blir bara fjuttiga 33 000. På bild kedjan Sunkus.



* Lovehotelindustrin omsätter 4 triljoner yen varje år.

* Varje år äger 500 miljoner besök rum på lovehotels. Per dag blir det ungefär 1,48 miljoner kärleksmöten,



* På Park Hyatt, där L.I.T spelades in, finns en cocktail dedikerad till filmen. Den heter för enkelhetens skull L.I.T och består av 3 ingredienser - sake, sakuralikör och persikolikör. Priset är 1700 yen, strax under hundringen.



* Det är dyrt att gifta sig i Japan. Snittgästen på bröllop för 70 pers som äger rum på hotell kostar 43 000 yen, ungefär 2 000 SEK. Därför är det kutym att ge brudparet cash i bröllopsgåva.

* I en rapport över världstädernas levnadsstandard hamnade Tokyo på fjuttiga 21 plats.

* BigMac är billigare i Tokyo än i både London, Paris och NY. Här blir den perfekt preparerade börgern din för 15 spänn.



* Förr året besökte 47 miljoner pers någon av Japans 133 000 karaokeboxar. Bilder från Shidax i Shibuya och Lovenet i Roppongi (Candy Suite).




* Stor-Tokyo, Yokohama inkluderat, har 34 miljoner invånare, och är därmed världens största stad. Bild från Shinagawa Station, ett av de stora officedistrikten (där lille Beats sliter varje dag).



* Första gången jag var i Tokyo shoppade jag upp 18 000 kr på 10 dagar. Ångesten varade i många fler dagar än så, men lindrades lite när jag klappade på mina 2 Anna Sui-handväskor och 6 par nya skor.

Inga kommentarer: