måndag 10 december 2007

Japanska ungkarlar och holländska fruar




Det blir ju ofta så tokigt när japaner ska ge sig på engelskan. Det plockas ett ord eller två som låter fina och sedan kastas de samman och så tänker man inte så mycket på vad det betyder (tänk popgrupperna Mr Children och Kinky Kids, som är mycket respektabla och inte har minsta anknytning till pedofila kretsar). Inte sällan är mejlen man får babelfishade med hysteriskt resultat, ofta omöjligt att tolka.

Vad som hände när lifesize sexdockor i silikon fick varubenämning "Dutch waifu" vet jag inte, men så kallas i Japan de noggrant framarbetade skönheterna som kan återfinnas i en rad ungkarlslyor här i låtsasromantikens högborg.
Och släpp direkt tanken på uppblåsbara Barbaras - dessa damer i verklighetstroget toppmaterial blir ofta substitut när det finns lite eller inget utrymme för flickvänner av kött och blod, de blir liksom som en livspartner. Det är ju så praktiskt med en storbystad pingla om inte gnäller när man jobbar 18 timmar om dagen, och som aldrig klagar på huvudvärk eller kräver uppvaktning och dejter. En "Dutch wife" blir ofta pysslad med och behandlad som en prinsesssa av sina ägare/pojkvänner och får inte sällan dela dubbelsängen med honom. Tjejerna har egen garderob (självklart ofta med inslag som skoluniform, flygvärdinnestass och mangakostymer), de blir varsamt badade, de får vara med och titta på teve och killarna håller dem i takt med tiden genom nya frisyrer.



En ingenjör som spenderat runt 2 miljoner yen (120 000 kr) på Dutch wifes beskriver tjusningen:
"En mänsklig tjej kan bedra dig eller vara otrogen ibland, men så gör aldrig dockorna. De tillhör mig till 100%."
Vill man köpa drömtjejen ligger priset runt 15 000 i SEK, och detta är det mest populära eftersom man då får bo tillsammans med och dela sitt liv med sin "flickvän". Man kan ju gå på klubb och hyra en stund också, eller hyra så pass länge att damen hinner med en sväng hem. Firman Doru no Mori ("Doll Forest") specialiserar sig på "Doll call girls", och kan snabbt ordna fram en plastic fantastic-dejt när andan faller på spontant. De har även rum på plats om det känns för stort att ta med tjejen hem på första träffen.

I utkanten av Tokyo ligger Orient Industry's showroom, där flickorna är uppradade på display. Tina, Jewel, Koyuki och hela gänget är på plats, med stora bambiögon, halvöppna munnar och bröst som genmanipulerade meloner.
På hemsidan presenteras flickorna noggrant med längd, ögonfärg, midjemått och byststorlek.



En entusiastisk samlare som heter Ta-bo har byggt en hel hemsida om sina "daughters" (!!). Introtexten är med all säkerhet babelfishad och lyder: "It is lovely photograph collection of the daughters. It It is the page of the data which it is related".



På Ta-bos sida finns en dagbok över flickornas äventyr, bland annat en redogörelse för när hela gänget badade ihop. Så här lyder texten:
"As for Oriental silicon gathering to bathroom!
After in the closet being able to receive it is at several name units. As for evacuation training from living living room safe end. Don't you think? the end of year usual present die directing to off, dry run is perfect. Being to be another off-line meeting on this week end, excluding the portion of the rest room in the origin.
Die being this die with off whatever person coming, all right."




Detta stycke illustrerar också ganska bra hur det står till på engelskafronten här borta - det är på denna nivån email och internettexter är. Ta-bos sida har haft nära 8 miljoner besökare sedan starten.

Love dolls är inget unikt för Japan, men som vanligt i supernörderiets land tas fenomenet till nya höjder.
Kanske blir en Dutch waifu Årets Julklapp? Se bara så fint hon kommer paketerad!

4 kommentarer:

ebba sa...

Fyy faan vad äckligt!

Anonym sa...

ps...

Kinki kids är från kinkiregionen i Japan. kinki är också känt som kansai. Osaka, kobe och kyoto ligger i kansai. Här finns också kinki hotel och kinki bank. Och inte minst kinki university... kinki kids betyder alltså inget annat än typ "skånepågarna".

ds.

Maria sa...

Hejhej! Jag vet, men det blir roligt när man tänker på den dubbla betydelsen och vad antagligen varenda en som kan en gnutta engelska förknippar deras namn med haha...
Kinki university är bra, kände jag inte till :)

lil'elin sa...

Lite ledset... och enormt fascinerande.