fredag 19 december 2008

Bokslut - trender i Tokyo 2008 ♥



Dags att sammanfatta Japans mode och trender under året om gått! Onlinetidningen MEKAS, som drivs av Tokyos kanske mest intellektuella och popkulturellt bevandrade man, Marxy, har gjort ett bildgalleri över några nyckeltrender och utifrån dem ska vi sammanfatta årets modefenomen på Tokyos gator.

CHER-väskan
Furoku, alltså present, som hängde med i klädmärket CHER's lookbook i somras och blev it-bag. Många klädföretag ger I Japan ut sina kataloger i tidningsform och med dem får man nästan jämt roliga furoku. Paul & Joe hade en tygväska, BAPE Kids hade en bentobox i formen av A Bathing Ape, Topshop bjussar på en aftonväska och så vidare. Cher-väskan blev en megahit och dinglade på varenda Harajukuflickas arm under sommaren. Nu ligger en ny CHER-lookbook ute i handeln med ny väska. Blir det en two-hit-wonder tro?

RUFFIGA SKOGSHUGGARLOOKEN
Detta var året när japanska män festade på dunjackor, manchesterbyxor och flanellskjortor i jordiga färger. Också mer exklusiva modeskapare som Kiminori Morishita och Attachment fyllde butikerna med grova kängor och slitstarka material. För att ge looken en japansk twist lät många karlar håret växa ut till axlarna och matchade med skarpa glasögon. Personligen älskar jag denna looken på gubbarna - helst med en liten hatt på huvudet!

UPPRULLADE BYXOR
Både på honom och henne.

JÄTTESJALEN
Helst palestina och i kombo med lös tischa och minishorts. En spinofftrend resulterade i att palestinasjalen syddes in i mängder av tröjor och jackor.

VÄST ÖVER SVARTVIT TISCH
ALLA i Tokyo har under året vid något tillfälle haft oversizad t-shirt med enormt texttryck och liten svart väst över. Till stilen hör också frisyren som var big in Japan 2008 - blank page med inåtfönade toppar och lång, tjock hellugg.

MINIMALA SHORTSEN
De minsta shortsen är alltid störst i Japan, landet där rygg och ben ersätter bysten som sexigaste kroppsdel att framhäva. Och japp, allt hårludd på låren är ett stoooort no-no... (Varför rakar många i Europa egentligen bara HALVA benen??)

YURU-NACHU - DEN NATURELLA LOOKEN
Ekolook som kanske vibbar mer kulturtant på Österlen än teenybopper i Tokyo, men som regerat under året. Hela shoppingpalatset Laforet har dignat under tyngden av volymklänningar i linne, beiga storkoftor, grungiga mössor, jesussandaler, militärboots och lager-på-lager-lösningar.

BOHEMIA
Fårskinn och böljande klänningar - 2008 var en modefest för alla relaxade själar.

Inga kommentarer: