lördag 5 maj 2007

Super-GALS!



I Tokyo finns en mängd så kallade ”Girl Tribes”, där brudarna grupperar sig efter stil och blir därmed del av en subkultur. Men nästan alla dessa olika ”tribes” har en grej gemensamt – de är alla stolta ”gals” (från engelskans ”girls”) och äääääälskar allt som är girlie, gulligt och glammigt. De här tjejerna har så mycket konsumentsmakt att hela nöjes-och mode-Tokyo följer deras minsta vink, vare sig det gäller snabbmat i gulligt omslagspapper, korta kjolar eller enorma tranceklubbar.
Här kommer en liten genomgång av några av de vanligaste ”gals”-stilarna på Shibuya och Harajukus gator. Såklart finns det en miljon andra subkulturer och stilar, men man kan inte få allt på en gång! Men det kommer, promise.



GANGURO
Dominerar gatorna och klubbarna i området Shibuya, och inhandlar hela sin rappers delight-esuqe garderob på varuhuset Shibuya 109. Känns igen på sin bimboaktiga look som påminner om en Paris Hilton med hybris. Ganguron har blonderat löshår ner till midjan, orange fuskbränna, skyhöga platåklackar, sjok av strasssmycken, minimala kjolar och maximalt med smink. Hon är alltid smal som en pinne tack vare den flora av dietpiller som finns på japanska pharmacies - tjejerna är så jämnsmala att de flesta butiker bara tycker det är lönt att ha en storlek (typ en 34:a) i sitt sortiment. Lösnaglar med fantasifullt bling är ett måste, liksom tunga lösögonfransar. Ögonen är markerade med svart och vit eyeliner, och munnen är blek och matt. Många ganguros har opererat ögonlocken för att få mer västerländska ögonlock.





YAMANBA
Gangurolookens extremfreaky syster. Fuskbrännorna är ännu mörkare, håret vit, grått eller någon neonfärg, läppstiftet vitt, och runt ögonen vilar ett tjockt lager vit ögonskugga, som har gett tjejerna smeknamnet ”Shibuya-pandor”. Ofta är deras kläder i psykadelisk neon, och för att maxa den fejkiga looken stoppar de ljusa kontaktlinser i ögonen. Manba-tjejerna älskar att gå på enorma tranceklubbar och dansa ”para para” (solodans där alla dansar efter likadana förbestämda rörelser). De svär, röker offentligt och drönar runt på gatorna, och anses vara Japans ”bad girls”.



KOGAL
En snällare, och ofta yngre, tjej - oftast skolflicka. Där gangurotjejer går OTT med utmanande kläder och billigt bling från ”slit och släng”-märken (trenderna ändras var tredje vecka, så ingen vits att shoppa dyrt!), sportar kogal-tjejen mer classy acessoarer till sina billiga kläder från 109. Dessa material girls har nästan alltid en Louis Vuitton-väska dinglandes från armen eller en liten Burberry-scarf i halsen. Tragiskt nog är det inte helt ovanligt att dessa tonårsprinsessor dejtar (och ibland har sex med) äldre pervon för pengar, så kallad ”compensation dating”, för att ha råd med sina flotta väskor och skor.
En kogal lever i symbios med sin mobil, som är pyntad med diverse gulliga figurer. Hon har ljusa slingor och en uppsjö klämmor och rosetter i det långa korkskruvshåret (ofta fusk), kopiösa mängder makeup, kortkort kjol och gulliga knästrumpor. När hon inte är i sin skoluniform förstås, fast den ser hon också till att hotta upp genom att dra upp kjolen och hasa ner knästrumporna så att vaderna syns.



ONEE GAL
Betyder ”storasyster”, och är en poppis look bland tjejer som passerat 20 och lämnat sitt mest hysteriska tonårsmode bakom sig. En onee-gal är glammig, feminin och ”fabulous”, tänk Beyoncé eller J Lo. Hon har långt hår (japp, löshår rular i även denna grupp), tighta kamouflagebyxor, strassbälten, avslöjande minitoppar, sexiga klacksandaler och lösnaglarnas diamantbling är utbytt mot fransk manikyr.



HIMA GAL
Betyder ”prinsesstjej”, och stilen går ut på att klä sig som mix mellan en sagoprinsessa och en bortskämd societetsdotter. Hima-tjejen har fluffiga tyllklänningar i babyrosa, crèmevitt eller babyblått, strasstiara, stora sidenrosetter och rosor här och var och enormt tuperat hår. Hennes makeup är noggrant vällagd, men inte överdriven, och hon sveper med sina långa lösfransar. Dessa cindarellas beter sig aldrig vulgärt – ska det skrattas ska det vara ett diskret fniss med handen som skydd. Hima-galsen shoppar helst sina prinsessklänningar på Jesus Diamanté, där en klänning går loss på dryga femtusenlappen.

4 kommentarer:

Linda sa...

Aaaah, I love them, I love them, I love them! :D
Ser att vi har valt ganska mycket samma bilder när vi har skrivit om det är fenomenet, haha :) Jag minns hur otroligt fascinerad jag var första gången jag var i Shibuya och såg dem på riktigt.

Anonym sa...

Åh, det är så roligt att följa din blogg. Love it!

Anonym sa...

Åhh, jag bara älskar hima-tjejernas klänningar. Har tittat in på Liz Lizas hemsida, men jag har inte hittat någon butik i Sverige eller rättare sagt Stockholm där jag kan få tag på de snygga klänningarna. Det är ju ganska dyrt att åka till Japan, så jag har sytt egna klänningar tills nu när jag har fått tankestop i hjärnkontoret. Måste verkligen bara ha Liz Lizas snygga kläder. Jesus Diamante är ju knappast något att se på eftersom att det är så dyrt. Ha en bra dag
MVH
Fanny
P.S.
Svar kan skickas till: banny_bunny@hotmail.com
D.S.

Jonny sa...

Hime gal eller?
Hime betyder prinsessa.