onsdag 5 augusti 2009

VECKANS SNACKIS; MISS JAPANS KIMONOGATE ♥


Chockvågor drog fram över Japan när Miss Japan, Emiri Miyasaka, förra veckan äntrade scenen vid en presskonferens för att visa upp den folkdräkt som hon ska bära vid Miss Universum-finalen på Bahamas i slutet av Augusti.
VAD FALLS?!?!? rungade det från norr till söder när Japans vackraste flicka dök upp i en lemlästad kimono som mer påminde om någon man bär bordell än på en skönhetstävling.

Svart läder - check! Neonrosa stay-ups - check! Trosa full frontal - check!

En våldtäkt inte bara på kimonon och dräktkonsten utan hela det japanska kulturarvet!, lät kritiken. Kimono-tillverkare från hela Japan har blottat känslor av övergrepp och skymfning. De flesta är överens - inte kan Japan, smakfullheten och estetikens högborg, representeras av en kreation värdig en Pride-parad!

Känslorna svallar, och mitt i allt sitter kvinnan bakom konceptet, fransyskan Ines Ligron som bossar över Miss Universe's japankontor, och njuter av sin PR-bomb. Hon kallar sig modeterrorist och menar att greppet var ett genidrag att dra uppmärksamhet till en annars "småtråkig" folkdräkt. Hon vill visa Japans avantgarde.
Men det vill inte japanerna. Debattsidorna glöder, liksom rodnaden på skamsna kinder.
Rör vad fan ni vill, men rör för faaaaaaaaan inte kimonon!

Till sist blev trycket för stort, och Ines och hennes designteam tvingas nu designa om dräkten inför finalen den 23:e.

Varför inte bara sätta på Emiri-chan en skolflicksuniform och trycka en mangamask över ansiktet? Det mer än kimonon ramar in essensen av den japanska tjejkulturen här och nu.

Vad säger ni? Är tilltaget småkul i all sin knasighet, eller har Ines gått för långt i sin kreativa tolkning av Japans dräktklenod?

3 kommentarer:

Maria ♥ sa...

Blottat skrev, om än täckt med trosor, är inte min kopp smakfullhetste. Men en minikjol till och den är sjukt snygg.

Emi sa...

Jag kan bara säga att fy fan vad cool bild, snygg brud & jävligt coolt designad "kimono". :P :D Gör väl inget om den blir upp-pimpad. :P

Linn Ekholm sa...

snacka om den smartaste pr-kuppen ever! De hade säkerligen inte tänkt använda den på riktigt, bara skapa debatt och uppmärksamhet. Vad kan skapa mer debatt i japan än en hoochyfied kimono? Inget. Det är ju som om man hade tagit den svenska folkdräkten och gjort samma sak. (även om vi svenskar inte är lika stolta över vår dräkt som japanerna....)