måndag 23 mars 2009

MINA TOKYOFAVORITER 5.0 ♥



Ni är så många som mailar mig och vill ha tips på det bästa som finns att få i denna metropol av metropoler. Hur gärna jag än vill så hinner jag inte skriva samman guider till alla er som ska resa hit, så därför bjuds nu en liten sammanfattande BEST OF MARIAS TOKYO!

Så klart har jag inte ens fått med en hundradel av alla favvisar - det skulle ta hundra år att skriva - men de viktigaste toppisarna är med.

Förutom tipsen som kommer här måste ni lova att dammsuga:

* MIN BLOGG - hela bloggen är en enda lång Best Of av barer, butiker, restauranger och klubbar. Innan jag flyttade till Pause skrev jag HÄR. Klicka HÄR för en kvarter-för-kvarter-guide jag gjorde i somras.
*Tidningen RES CITYGUIDE, skriven av mig i somras. Tokyos bästa shopping, must-sees, matställen och festlokaler med adresser och alles. Finns här på RES HEMSIDA.
* Louis Vuittons Tokyoguide - väldigt stylish guide till stadens guldkorn. Köp på LV's HEMSIDA.
* Min shoppingguide för MODETTE - för flickor som vill gå rakt på det bästa. Smidig PDF som du kan printa rakt av.

Men för att komplettera kommer här lite nya godisar. Hoppas ni gillar!

Bästa bar för kulturella: SUMIRE NO TENMADO

På med svarta dressen och slipa filmkunskaperna - det minimala haket i Shinjukus legendariska gaml Golden Gai-kvarter är Tim Burtons tokyofavorit av en anledning. Baren drivs artistsyrrorna Yuko och Sachi (bilden), och temat är gothiskt sagoromantiskt med drinkar som Tragic Marionette och Gretel's Sufferings.

2F, 1-1-7 Kabukicho, Shinjuku-ku.

Bästa vegankafé: BROWN RICE CAFÉ

Här hittar ni mig minst två-tre gånger i veckan! Mitt i Omotesandos glittriga shoppingsmet, ett stenkast från Harajuku, käkar du makrobiotisk veganmat i ljus, zen-harmonisk miljö. Om vädret tillåter, sitt på den mysiga innergården! Prisvärda lunchset för runt 1 500 yen - en typisk tallrik är grillad, marinerad tofu med sallad, brunt ris, pickles, misosoppa och örtthé. Även storfavorit bland tjejerna på japanska VOUGE, som har kontoret ett stenkast bort.

Green BLDG 1F, 5-1-17 Jingumae (tunnelbana Omotesando, sväng in precis innan Shu Uemura-butiken på Omotesando)

Bästa budgetsushi: SUSHI ZANMAI

På andra sidan gatan från busstorget på Shibuya Stations östra sida ("Higashiguchi") ligger lilla hemtrevliga Sushi Zanmai. I ett akvarium simmar din lunch runt innan kocken fiskar upp och tillreder den. Färskare blir det inte! Engelsk meny finns, och förutom sushi och sashimi finns favoriter som musslor frästa i sake och misomarinerad, grillad torsk. Sake finns för den som vill ladda innan utekvällen i Shibuya!

22-11 Shibuya

Bästa butik för diskodollies - GOOCY

Knalligt, klubbigt och hippt så det smärtar. Accessoarer och kläder från små, oberoende designers, kitschiga leksaker och Goocy's egna klädkollektion till kanonpriser.

Hemsida finns inte, men butiken hittar du i på andra våningen på modevaruhuset PARCO 1 i Shibuya (Miu Miu-butik på första våningen ut mot gatan). Även butik på bakgata i Harajuku. Passa på att plocka upp flyers eller fråga personalen om roliga klubbevents!

GOOCY, 2 F, Parco 1 Shibuya, 15-1 Udagawacho, Shibuya

Bästa streetwear: MARUI ONE Shinjuku

Knasig, japansk popkultur behändigt samlat under ett tak. Tokyos rikaste flora av undergroudmärken, och streetstyletidningen FRUITS egen shop på våning två. Totalt omissbart!

MARUI ONE, 3-1-20 Shinjuku

Bästa killbutik: ATTACHMENT Daikanyama

Japanske Kazuyuki Kumagai har under flera säsongen visat sitt märke ATTACHMENT i Paris och fått modefolket på fall med sin casualcoola stil. Slitstarka workwearinfluenser, snyggt skurna byxor och svart svart svart är ständigt återkommande hos den gamle rockräven Kumagai. Dress to impress, boysis!

ATTACHMENT, B1, 20-5 Daikanyama-cho, Shibuya-ku

Bästa kvällsutflykt; KOENJI

Under tågspåren i denna småruffiga stadsdel i norra Tokyo trängs billiga barer, jazzkaféer och yakitori-ställen. För en smak av det lokala livet, barhoppa en fredagskväll bland studenter, intellektuella och musiker. Hoppa på Chuo Main LineYoyogi Station och år ungefär en kvart norrut till Koenji station. Så nära, men en värld borta från glammet i centrala Tokyo!

Bästa barhopping: EBISU

Stadsdelen Ebisu ligger ett stenkast söder om ShibuyaYamanote-linjen. Här flockas salarymän och office ladies på fredagskvällarna för at avrunda kvällen på någon av de tusentals restauranger och barer som kantar gatorna och grändern. Perfekta kvarter att strosa runt i för att dyka in på första bästa som ser inbjudande ut. Många skyltar är bara på japanska, men var lite modig och kika in bakom skynket. Här finns fler godingar än jag kan nämna! Väldigt folkligt, väldigt gemytligt.

Bästa late-night barhäng: TRAM BAR

I just Ebisu ligger lilla baren Tram, en rökig liten bar som plockad ur en film noir. Softa i lädersofforna med ett glass absinthe, serverat på traditionellt sätt med sockerbit och silversked, medan gamla indiegodingar trallar ur högtalarna. Tyvärr hittar jag ingen adress, men den ligger ett stenkast från kända svennebaren What the Dickens!. Karta till WTD HÄR.

Bästa space age-pizza: SEIRNKAN

I Naka-Meguro finns världens kanske coolaste pizzeria. En japansk snubbe åkte till Neapel och kom tillbaka till Tokyo med två pizzarecept inarbetade till perfektion. På Seirinkan finns bara Margarita eller Marinara, samt en rad plockrätter som lufttorkad skinka, caprese och sauterad bläckfisk. Pizzan är helt magnifik. Jag vågar nästan lova att du aldrig smakat något ens i närheten. Stenugnsbakad med de bästa ingredienser.
Miljön är också i hästväg. Inredningen består av rysk krigsmemorabilia och är så unikt kitschig och genomtänkt att ett designfreak gråter av glädje.
I källaren finns en hemlig speak-easy där drinkarna serveras i tekoppar - frågar du ägaren snällt så kanske han plockar fram nyckeln...

SEIRINKAN, 2-6-4 Kamimeguro, Naka-Meguro (station: Naka-Meguro)

Bästa shoppngstråk: HARAJUKU

Jag tycker fortfarande att Harajukus bakgator, Ura-Hara, är världens mest inspirerande och levande plats. Ta dig tid att strosa runt och utforska de brokiga små gatorna. Mängder av lokala designers, unika accessoarer och vintagebutiker, men också etablerade japanska butiker som BEAMS och BAPE, samt internationella designers från Marc Jacobs till Steve Madden. Det du inte hittar i Harajuku, det får du sy själv.

Station Harajuku eller Meiji Jingu

Bästa karaoke: VAD SOM HELST

Strunta i fancy karaokeklubbar för rika västerlänningar - ta sikte på vilken BIG ECHO eller KARAOKE KAN-skylt som helst för genuint tokyosjöslag. Finns precis överallt i alla områden.

Bästa smink: ANNA SUI

Anna Suis makeuplinje är så galet poppis i Japan. Frossa bland de vackraste små burkar, flaskor och tillbehör du någonsin sett. Själv älskar jag sminkbordspyntet som stående speglar, bomullsboxar och ställ för borstar.
Finns på alla stora varuhus som SEIBU och OIOI, plus i Anna Suis egna butiker (Parco 1, Cat Street i Harajuku och många många fler).

Bästa hudvård: SHU UEMURA

Köp rengöringsoljan, Just do it. Både jag, Vogues skönhetschef och hundratusentals japanskor SVÄR vid den (Premium A1 är allra bäst). Flaggskeppsbutik finns på Omotesando. Har du några tusenlappar som skaver i fickan så slå till på megaexklusiva Phyto Black-serien.

Bästa snabbmanikyr: DASHING DIVA

När du shoppat och sightseeat så att fossingarna värker, dyk in på Dashing Diva i Omotesando för ManiPedi. Hela salongen går i knallrosa och vissa kvällar är det happy hour och en Cosmopolitan ingår i priset. Passa på att göra något smågalet som 3D-applikationer eller be manikyristen att släppa loss sin artistiska sida på dina nails. Tjejerna på Dashing Diva kan sina grejer!

Inga kommentarer: