måndag 30 mars 2009

"Dame Architecture" - Tokyos fulsnygga darlings!




Min kompis NICO är arkitekt och har en faibless för japansk dame-arkitektur. "Dame" betyder "inget bra" på japanska (uttalas da-me) och är samlingsnamnet på de konstiga fula ankungen-hus som strösslar japanska städer. Dame-byggen är, sitt namn till trots, inte DÅLIGA, men de har byggts under vansinnig tidspress och med löjligt få kvadratmetrar för arkitekten att jobba med. Deras utseende är allt annat än konventionella, men de är funktionella som satan. Det måste de vara - detta är Tokyo godammit!

Dame-husen är ett ganska bisarrt fenomen, och jag fattar att Nico nördar in sig på ämnet. Han skickade över några roliga bilder.
Vad sägs om en körskola på TAKET? Eller tekoppsformade ballkonger?

Låt oss prata lite om Tokyos stadsbild (och nej, det blir inget tungt och jobbigt, så häng med!).

Tokyo har rasat samman fler gånger än kanske någon annan världsstad. Jordbävningar med förödande bränder som följd och krigskalabalik har lagt grunden för en stad där så gott som ingen byggnad är äldre än 40 år. Efter att Tokyo har gått åt helvete har man fått bygga upp staden snabbt som tusan, gång på gång på gång, och ibland leder till lustiga lösningar. Alla som har varit i Tokyo vet vilken oreda som gäller med återvändsgränder och förvirrande lustiga huset-kvarter precis överallt.

Dessutom ska det byggas för väldigt många människor på en ganska liten yta.
Arkitekterna måste vara finurliga.

Hus byggs på taket av redan befintliga hus, golfbanor anläggs på stora varuhustak och tändstickssmala hus uppförs på tomter trånga som en svensk garderob. Här finns trekantiga hus, spindelformade hus och hus så märkligt uppbyggda att det är en omöjlighet att lista ut hur många våningsplan som finns. Mellan dessa hus löper motorvägar i tre plan och hängande tågrälsar där futuristiska monorails pilar fram. Tokyo är en mycket mycket märklig fest för ögat.
Ful kanske, i alla fall jämfört med våra vackra europeiska städer med sina gotiska praktbyggen och romantiska katedraler. Men charmig som en liten trollunge!

Ochn det är ju just det som blir det fina! Jag blir RÖRD över de här husen. De är så konstiga och icke-perfekta att de sätter hjärtat i brand.

Nico funderar på att göra en film om Tokyos dame-arkitektur och personerna bakom ritborden. Åh vad du måste göra det! Jag flaggar intresse för att agera reporter!

Tidningsredaktörer som ser denna text - visst vill ni berätta för era läsare om Tokyos dockhus? Anmäl intresse till maria@fromtokyowithlove.com!

Vill du läsa mer om dame architecture eller "pet architecture" (miniatyrhus byggda med extremt liten yta till sitt förfogande) kolla in japanska arkitektfirman ATELIER BOW WOW, NICOS BLOG och ett inlägg jag skrev på min GAMLA BLOGG förra året.

Jag avslutar inlägget med en bild på ett hus precis runt knuten från oss - Aoyama Technical College.

Inga kommentarer: