torsdag 15 maj 2008

"Pet Architecture" - dockhus på riktigt



Japan är gullighetens centrum. Människorna är petita och bedårande, tidningar och förpackningar skriker i rosa, tjejerna lämnar inte huset utan en blommig liten kawaiiklänning och i varje mobil dinglar maskotar och annat infantilt tingeltangel. Så klart ska också husen här vara pyttesmå, gärna målade i bjärta kulörer och kokettera med en egen liten personlighet.

"Pet architecture" är samlingsnamnet för de miniatyrhus som poppar upp så fort det finns en ledig kvadratmeter i Tokyo. Staden är ett ostrukturerat myller av byggen som smälldes upp så snabbt det bara gick efter jordbävningen 1923 och sedan efter USAs bomber under andra världskriget. Resultatet är en extremt tätbebyggd och lätt kaosartad stadsbebyggelse där gatorna saknar system och varje kvadratmeters markyta betyder att här kan ett nytt hus klämmas in. Ni vet de där reglerna vi har i Sverige för hur nära grannen man får bygga etc - i Tokyo har grannen inte ett jota att säga till om. Markyta är hårdvaluta och det ska klämmas in där det klämmas går.

Och det är här "pet"-husen dyker upp. De kan mäta en meter från en yttervägg till en annan, ha bara tre hörn för att passa in och utnyttjar höjd istället för rymd (även om de av naturliga skäl aldrig blir mer än ett par våningar höga). Bakgatorna i Harajuku, Jingumae och Aoyama är fyllda av minihus, och ibland är de målade i pastell eller chockfärg för att ytterligare understryka egensinnigheten och quirky-heten, Husen kan rymma lägenheter, butiker och kaféer.

Det finns lite böcker om Pet Architecture, bland annat Pet Architecture Guide Book från Atelier Bow-Wow.


Pet Architecture är funktionell kawaii för den moderna, urbana livet - hurra för det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har precis en sån blogg jag har letat efter! Skoj med någon som skriver om intressanta saker och inte bara tokyo fish market, dessutom med ett välvårdat språk.

Ska till japan nästa vecka och vill veta lite mer om var jag kan gå på nattklubbar (lite finare men inte extremt snobbiga) och var man kan shoppa. Vad kan man köpa till sin flickvän som är stilfullt, roligt och inte går att få tag på i europa? Hade varit skoj om du kunde skriva ett inlägg eller på något sätt hjälpa mig lite med detta :)

Maria sa...

Åååh, tack så hemskt mycket!! Blir jätteglad!

Kul att du ska till tokyo, varning bara för supertrist väder...

Några nattklubbar som är upmarket men inte snobbiga är Le Baron i Aoyama och Velours, också i Aoyama. De stora nattklubbarna i Shibuya är mer teenparty.
Air i Daikanyama är sjyst, men googla upp alla hemsidor så du ser aktuella events!
För mer röj finns en del ställen i Roppongi, och här hänger mycket västerlänningar. Några ställen är 57 och Feria.

Ursvårt att veta vad din flickvän kan tänkas gilla... Jag personligen älskar Anna Sui-smink och accessoarer som inte går att få tag på hemma. Överhuvudtaget beautygrejer som inte finns i Sverige är kul - trendiga RMK, lyxiga SK-II osv.
Ibland gör stora designers som Marc Jacobs särskilda extrakollektioner för Japan. Det kan vara värt att åka upp till Isetan-varuhuset i Shinjuku och kolla vad de har. De har det mesta av det bästa! Seibu-varuhuset i Shibuya också bra.

För riktiga showstoppers, åk till butiken RESTIR i Roppongi Midtown eller Loveless i Aoyama (på Omotesando, nära Prada). Lyxigt men edgy och ofta limited edition-grejer.

Skriv gärna mer specifikt vad du är ute efter så ska jag försöka hjälp!!

Bästa,
Maria

Maria sa...

Lite adresser:

Loveless
3-17-11 Minamiaoyama, Minato-ku
Tokyo, 107-0062

Le Baron
http://www.lebaron.jp/

Velours
http://www.velours.jp/

Restir ligger i varuhuset Roppongi Midtown, i Roppongi.

Roliga prylar finns på MoMa på Omotesando, i Bulgari-huset! Massa skoj design.
Hela Harajuku, Shibuya, Aoyama och Jingumae (hänger ihop) är superduper för shopping!!!