lördag 30 maj 2009

BILDEXTRA! Lina ser döden i vitögat


Jag var lite nervös i morse när jag steg in i vardagsrummet för att vecka Lina.
Hon käkade nämligen blåsfisk, fugu, igår, världens giftigaste fisk som tar kol på en om den inte är ordentligt rensad. Uppgifterna varierar om hur många som faktiskt numera dör av en tugga fugu - kockar på restauranger är stenhårt tränade och testade, och bara en dåre preparerar en blåsfisk hemma - men fallen har varit många genom åren. Inte minst stackars hemlösa som hittat mat i soporna och råkat få med en bit fugu-lever har fallit knall.

Lina var hemskt nervös innan måltiden. Jag har aldrig sett någon hälla i sig en öl med sådan BESTÄMDHET och FRENESI!
Sen kom den lilla lilla fatet in med fugu-sashimi, tessa, vackert upplagt och med små skålar ponzusås att dippa i. Traditionellt organiserar man sashimin i form av en krysantemumblomma - dödens blomma.
Lina tömde fatet. Ska det vara ska det vara, menar donnan som i Stockholms nattliv går under namnet Dj Do It Do It.
"Det var samma konsistens som bläckfisk och smakade mest av såsens soja och citron", rapporterar hon.

Men här ligger hon nu och andas så fint. Döden brukar annars inträffa mellan fyra och tjugofyra timmar efter intagandet, men hon verkar pigg. Men helt säkra är vi inte förrän klockan nio i afton...

Läs mer om dödsfisken HÄR!

Och vill du testa så gick vi på turistklassiskern TorafuguteiDogenzaka i Shibuya. Det är billigt och lättillgängligt, även om inte alls i samma klass som ansedda hak.
Gå upp hela Dogenzaka, precis mot slutet, på höger sida, ser du huvudet av en jättefisk uppmonterat på husfasden. Där kan du se Sankte Per i vitögat om du vågar...

(Och nej, jag åt inte. Jag frågade servitrisen om det var okej nu när jag har akachan i magen, och hon bara "NO NO NO!")

Inga kommentarer: