fredag 15 maj 2009

THIS IS BEAUTY.


Detta är utsikten från flygbussen när man åker ut från centrala Tokyo. Vad jag älskar den synen! Tokyo är ingen klassisk skönhet, snarare en rå snygging. En badboy.
Fina Tokyo, gång på gång har slagits sönder och samman av jordbävningar, bränder och krig, men varje gång bygger den upp sig själv. Det blir ju lite ostrukturerat gatusystem, innovativ på gränsen till galen arkitektur och smått skruffigt i kanterna, men det är skönhet för mig. Monorailsen som pilar fram mellan skyskraporna, motorvägarna som går i fyra våningsplan och den fyrkantiga, konstgjorda kustlinjen där man bygger nya skyskrapor på mark skapad av gamla sopor - det är den ultimata urbana romantiken.
När jag sitter där på bussen och far över Rainbow Bridge blir jag nästan tårögd. Så mycket historia det finns i de där husen som inte finns kvar! Och i de nya som kaxigt strävar mot himlen!

När jag var liten jobbade pappa mycket i Tokyo. Varje gång han kom hem berättade han om staden där man aldrig visste om man var på marken eller inte. Allt var byggt i platåer, och broar och vägar löpte som kringlor och flätor tills man knappt visste vad som var upp och ner. Som jag ville sen den staden! Det lät som en rymdstad. Ungefär som den staden jag såg i tecknade serien Jetsons.
Ja, och så fick jag jämt festliga godisklubbor med seriefigursmotiv. Och en Yamaha-synth när jag var 8. Alla andra hade små barnsynthar och jag var så stolt över min Japan-synth med hundratals knappar och förinspelade beats.
Men vet ni vad det mest lustiga är?
När jag var tre år fick jag en t-shirt som pappa köpte till mig i Tokyo, på ett varuhus i Ginza. Den var vit med ett stort rött kanji på. Som jag älskade den tröjan! Jag hade den jämt. Som liten gillade jag att ta av mig byxorna och vara bar om rumpan, men japantröjan, den åkte aldrig av.

Samtidigt i en småstad längre norrut i Sverige pratade min blivande make om landet i öst som han drömde om. I Japan ville han bo!

Och här är vi nu. Lite förutbestämt känns det allt. Att jag får bo i Jetson-staden och kan käka seriefigursklubbor varje dag om jag vill. Och i huset några kvarter från oss ligger en av Tokyos största och mest kända synthbutiker.

Inga kommentarer: