torsdag 28 februari 2008

Style Deficit Disorder


Jag börjar bli lite uttråkad av begreppet Harajukumode, det känns så Gwen Stefani typ 2003... Och Goth-Lolitor är snarkigare än en hel karta Stilnoct.

Men soffbordsböcker som tar steget lite längre och lägger Harajukus modescen ändå sedan världskrigets slut under lupp är en annan femma.
Harajuku är kanske det viktigaste navet i modevärlden och det är hit alla internationella designers åker för inspiration och en dos kreativitet. Style Deficit Disorder utforskar dåtid, nutid och framtid och analyserar hur Harajuku påverkat popkulturen.

Boken är skriven av Tokyobaserade stylisten Tiffany Godoy, och i över 200 bilder hyllar hon stadsdelens vrickade, modiga och färgsprakande mode. Trots att titeln utlovar streetstyle skriver eller intervjuas highfashionprofiler som John Galliano och Sex and the City-stylisten Patricia Field, liksom Shawn Stussy och Shu Uemura. Självklart är alla från Commes des Garcons till A Bathing Ape med på ett hörn, inklusive gudfädrar som Yohji Yamamoto och Kenzo. Streetlabels som Hysteric Glamour (Marc Jacobs favve för t-shirts) och Super Lovers (vars butik i Covent Garden var en mycket frekventerad plats under mina Londonår) spelar roll, och en lång rad kända profiler på Tokyos modescen delar med sig av sina kärlekshistorier med stadsdelens stilar.

1 kommentar:

klenin sa...

Vilken grej, jag beställde faktiskt den här via Bokus så sent som igår efter att ha drömt om den några dagar. Har du hunnit läsa den själv?

...och grattis på namnsdagen förresten!

/Helena