tisdag 20 januari 2009

Trendspaning i Tokyo / vår '09 ♥

Om två timmar ska jag spela in mitt första inslag där jag pratar mode i Tokyos engelskspråkiga podcast, METPOD. Det är en lyxig liten variant av helvetet på ett sätt att rapportera om trender i Tokyo. Det finns liksom inte fem eller tio eller femtio - det finns hundratals, kanske tusentals, parallella modeuniversum som alla har sina egna trender och sina egna butiker/tidningar/modeikoner/designers och it-märken. Först har vi de stora enklaverna Shibuya, Harajuku, Aoyama och Ginza som alla har sin egen särprägel. Inom dessa enklaver finns i sin tur hundratals subkulturer. De delar gatorna de struttar fram på, kanske shoppar de till och med i samma butiker och bläddrar i samma tidning, men alla som kan sin tokyoitiska nutidsorientering vet att det är en hel världs skillnad på onee-kei och OL kawaii. Nyanserna är hårfina, knappt märkbara för det otränade ögat.

Men i dagens radionshow ska jag inte agera modeprofessor och snurra in resonemanget i termer och analyser av den japanska modemarknaden. Jag ska rakt upp och ner ta upp några nyckeltrender som dyker upp såväl i high-end-butikerna kring Omotesando, hos lokala designers på Harajukus bakgator och på de internationella high-street-kedjorna.

1. Volanger och ballerinakjolar
Nästan alla butiker har ett utbud för även den mest kräsna prima ballerina. Korta, fluffiga kjolar med volanger och spetsar dyker upp överallt. Gulligt blommiga, hysteriskt neongula eller gothiska i svart spets - i alla utföranden kommer de smita åt sina elastiska midjeband kring japanskornas petitmidjor i vår.

2. Knasjeans
Japan är ett fantastiskt land när det kommer till denim. Jeans tas på högsta allvar, och är det nu trendigt med utflippade jeans så är alla med i leken. Ingen tvätt är för galen, ingen färg är för otänkbar - rosa stentvättade åttiotalare trängs bredvid sönderrivna boyfriendo-jeans och ormskinnsmönstrade stuprör med paljettdödsskallar på baken.
Modellen som dominerar är fortfarande stuprören som smiter åt som en andra hud. Den låga midjan är favorit både för killar och tjejer, och skojiga detaljer som broderade solglasögon på bakfickan eller en omotiverad zigzagssöm i neonrosa över knäet påhejas ivrigt.

3. Lockar
Plattången - kyss mig där solen inte skiner. Nu vill alla ha mjuka, långa, böljande lockar. Tokyos alla fashionistor kliver upp en halvtimme tidigare på morgonen för att sätta locktången i arbete. Kom bara ihåg att vira håret runt tången - knip inte fast topparna i tångens klämma.
Undantaget är de blankborstade, tjocka bobklippningarna med hellugg och infönade toppar som fortsätter dominera hipsterstråken i Harajuku. Intellektuella flickor hoppar över lockarna - särskilt korkskruvsvarianten som är så populär bland de yngre galsen runt Shibuya. De flesta tjejer, oavsett stil, trycker däremot gärna en klassisk hatt på huvudet - helst svart feodora.

4. Folklore
Odd Molly - detta är våren när ni blir seriöst Big in Japan! Lekfull folklore och sjuttiotalsromantik lurar i varje butik och varje modemagasin. Japanska Tsumori Chisato har fyllt sina Nyinkommet-hyllor med blommor, kaftaner, batik och puffiga volymer. FREE's SHOP Meiji Dori, min favorit, flaggar sina vårnyheter under namnet "Garden Girls" och inne hos Japan-favoriter som JILL by Jill Stuart, Charlotte Ronson och Anna Sui är det tätt mellan broderierna.
På fötterna korksandal med femtoncentimeters klack eller några nummer för stora combatstövlar för att revoltera mot det natursvärmande och gulliga.

5. Grace Jones-pingvinen
Pojkvännen krympta kavaj hänger kvar och har blivit riktigt foklig. Den pösiga, långa modellen och den neutrala, halvlånga tjejkavajen kompletteras mer och mer med en superkort pingvinjacka à la Grace Jones. Ärmarna är uppkavlade och blottar foder i någon knallig färg eller småtokigt mönster som biter av mot det svarta eller grå,
LDS, Love Drug Store, och deras sublabel Girl's Door, har klätt upp skyltfönstrets alla mannekänger i pingvinjacka med pösig, svartvitrandig haremsbyxa i pyjamasbomull nertill. Till detta chockrosa pumps, avklippta skinnhandskar, kuvertväska överströdd med paljetter och ett brett resårskärp och du är good to go!

Inga kommentarer: