torsdag 29 maj 2008

Boktips - en fackbok och en skönt litterär!


Igår släpptes Tokyolife: Art and Design, som sammanfattar det mest intressanta och tongivande i Tokyos kreativa gryta de senaste åren. Har inte hunnit skaffa än, men det ska bi! Över åttio deisgners, modeskapare, formgivare, industridesigners, konstnärer, arkitekter, filmare och fotografer finns med - klart man vill ha för bästa överblicken! Ges ut av Rizzoli.


Sedan måste jag tipsa om en av de roligaste böcker jag läst under det senaste året - The Blue-Eyed Salary Man av Niall Murtagh. Det är en irländsk före detta backpackerkilles berättelse om de 16 år han jobbade som salaryman på Mitsubishi i Japan. Murtagh ringar hela tiden in kulturskillnader, japanska egenheter och, för oss, märklig japansk företagskultur utan att någonsin tappa ödmjukheten och respekten. Köp här på Amazon.

För dem som jobbar eller har jobbat på ett japanskt kontor måste detta vara det roligaste man kan läsa just nu, och för oss som aldrig satt en fot på ett japanskt storföretag är det knockande fascinerande. Jag håller Beats vaken på kvällarna genom att citera halva kapitel och fråga tusen frågor: "Är det så? Har ni det också så? Gör de verkligen så?!". För det mesta känner han igen sig.
Snälla läs denna - även om du aldrig ens varit i Japan! Jättefin liten kulturskildring.

Inga kommentarer: