tisdag 16 september 2008

Får det lov att vara lite fågelslem i drinken?


I lördags var vi på restaurang Ninja i Akasaka med Krister och Jenny (japp, Beats, aka "Mannen som inte gör parmiddag" var på just en sådan).

Ninja är en ganska turistig attraktion egentligen - de har rekonstruerat en gammal Edo-by som ninjorna hoppar runt i och "tränar" sina konster i, och man sitter i små gömda rum med luckor som ninjorna kan hoppa fram ur. Ninja är den sortens ställe som alla kändisar som besöker Tokyo för eller senare hamnar på - Backstreet Boys, Beyoncé, Black Eyed Peas är bara några som blivit visade till sitt bord av en ninja - men trots att det är en smågalen temarestaurang så är maten ambitiös, raffinerad och dyr som satan.

Hur som helst, nu ska vi inte fokusera på maten utan på Ninjas BEAUTY COCKTAILS!

De innehåller nämligen super-anti-aging-kollagen från FÅGELBON! Och då menar vi icke kvistar och skräp, utan fågelbon av saliv från en slags svala som lever i grottor i Asien. Soppa med ett litet salivfågelbo i är en fin delikatess i till exempel Malaysien och Kina, och detta slem hyllas för sina hälsobringande egenskaper (mycket tack vare att fåglarna käkar mängder av alger).

Det finns "vita bon" som är gjorda helt av saliv och är de finaste, och så "svarta bon" som fyllts ut med kvistar och annat. Reglerna är strikta om när man får plocka ner de eftersökta nästena, så var nu inte oroliga för fåglarna!

För att tillreda fågelboet krävs en ganska meckig process för att få bort alla fjädrar (jag vet, asäckligt!), och vissa fuskar och serverar Bird's Nest Soup på agar-agar och buljong.

Ninja har de i alla fall tagit det utvunna kollagenet ur slemboet och spetsar drinkarna med. Kollagen är Japans hetaste beautysupplement just nu och ALLA proppar sig fulla av kollagenrik mat och smörjer sig med kollagenrika krämer för att stoppa hudens åldrande och uttorkning. Kollagen är ett protein som finns i allt kött (och i vår människohud naturligt, det är det som håller huden mjuk och smidig), så man kan säga att Tokyos skönhetsdrottningar för tillfället är så icke-veggo man bara kan vara. Ju mer kött dessto bättre, gärna rått och med mycket insprängt fett. En veggo som jag ligger jeeeeeeevligt pyrt till om man ska tro hypen. Jag kommer se ut som femtio vid trettio. Minst. Jag kommer vara uttorkad som ett russin om jag fortsätter de här fasonerna!

Men salivrester från svalbo i champagnedrinken, det känns faktiskt lite främmande. Där går till och med min gräns, och i jakten på porslinshuden har jag INTE många skrupler.

Bland drinkarna (som utlovar att "serve as a beauty magician") finns grapefruktcocktailen Kamochi Japanese Elegance, aprikosdrinken Cleopatra toppad med ätbart guld, och Yang Kuei-fei som smakar jasminethé och  ger kinesisk skönhet. Pris cirka 60 spänn för en dos skönhetsbringande krök. Kommer jag bara över det där med fågelsaliväcklet så låter det inte så tokigt ändå... Är ju faktiskt ingen ungdom längre och rynkprevention är högst aktuellt.

Inga kommentarer: